DelTa Smile - Dr. Delia Marcu
Prevenție și profilaxie

Prevenție și profilaxie

Profilaxia este cea mai simplă și ieftină metodă de a preveni problemele dentare. Aceasta constă în proceduri menite să prevină apariția cariilor și a bolii parodontale. Controalele periodice regulate reprezintă cea mai sigură cale de prevenire a apariției cariilor dentare Problemele dentare sunt mai ușor de prevenit decât de tratat. Din păcate chiar și cu un periaj dentar zilnic și prin folosirea aței dentare si a apei de gura este imposibil de a elimina toate resturile și bacteriile. Igienizarea profesională este recomandată o dată la 6 luni. Îngrijirea dinților și păstrarea sănătății lor este întotdeauna mai ieftină și mai eficientă pe termen lung!

 

IGIENIZAREA PROFESIONALĂ are 3 etape diferite. După realizarea detartrajului propriu zis și înlăturarea depunerilor masive de tartru cu ajutorul vibrațiilor ultrasonice, urmează o curățare a dinților cu o periuță și o pastă abrazivă la o turație foarte mare (aprox. 40.000 rotații/min), ca în final o pulbere numită „AirFlow” care conține particule foarte fine de bicarbonat, la o presiune crescută să ducă la o lustruire fină a tuturor dinților și la înlăturarea colorațiilor (petele de cafea, tutun, vin rosu, ceai negru, cola etc).

Tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog, prin detartraj dentar. 

Această manoperă ar trebui să se realizeze înainte de orice tratament stomatologic pentru crearea unui mediu de lucru curat, fără bacterii.

Tartrul prezent pe suprafețele dentare afecteaza țesutul de susținere a dinților, a gingiei, ligamentului dar și a osului. Acestea duc la sângerare, miros neplăcut, retracție gingivală și în final mobilitate dentară.

Zonele predispuse apariției tartrului sunt fața linguala a dinților de jos, mai ales a celor frontali, fața dinspre obraz a dintilor posteriori de sus, dinții cu înghesuiri, dar mai ales zonele în care igiena dentara nu este realizată corespunzător.

Ritmul în care tartrul se depune pe dinți depinde de mulți factori, de la alimentele pe care le consumăm, până la poziția dinților, însă cu toate acestea, un factor cheie este saliva.

Detartraj - Servicii stomatologice Timisoara

FLUORIZAREA

Fluorul este un mineral foarte important pentru dinți. Acesta ajută la întărirea smalțului dentar făcându-l rezistent la atacul acizilor și la acțiunea cariilor. Îl putem găsi si în câteva alimente și în apa potabilă. În organismul uman este localizat în tendoane, oase și dinți, sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatită.

Fluorizarea este procesul prin care se aduce dinților un aport de fluor, crescând rezistența la carie, oprind din evoluție carii incipiente, diminuând sensibilitatea dentară. Duritatea smalțului crește, devenind mai rezistent la procesele de demineralizare acidă. Este indicată mai ales copiilor între 6 și 16 ani deoarece aceasta este perioada de formare a dinților permanenți, persoanelor cu predispoziție la carii sau celor care prezintă plombe multiple, restaurări dentare sau aparate ortodontice.

Se realizează în cabinet de 3-4 ori pe an prin aplicarea unor soluții, geluri sau lacuri care contin fluor. Fluorizarea se efectueaza doar după o igienizare profesională. Este indicat ca pacientul să nu mănânce și să nu bea nimic timp de o ora.

SIGILAREA DINȚILOR 

este o metoăa de prevenire a cariei din șanțuri, fisuri sau fosete. Procedura se realizează prin umplerea șanțurilor dinților în care se acumulează resturi alimentare, care nu sunt pot fi înlăturate prin periaj. Sigilarea este indicată dinţilor neafectaţi de procesul carios și se realizează imediat ce dinții permanenți s-au dezvoltat astfel încat vor fi protejați încă de la început.

Această manoperă are câteva etape, după cum urmează: periajul suprafeței dentare, aplicarea unei soluții de aderență, urmată de aplicarea materialului sigilant.

Sigilarea se face atât la dinții temporari dar, mai ales la cei permanenți, în intervalul de vârstă 6 – 15 ani. Astfel, se elimină riscul unor tratamente invazive care vor afecta structura dentară pe întreaga durată a vieții.

De ce este necesară? Imediat după erupție, molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentara. Aceste șanțuri au un diametru mai mic decât perii periuței de dinți și sunt profunde, astfel șansele atacului carios sunt mult mai mari în ciuda unei igiene corecte și complete. Acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector are efect benefic și este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară. Dinții sigilați trebuie controlați periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni. Incidența cariei dentare în urma sigilării se reduce cu până la 80%.

Estetica dentara - Sigilare dentara, sigilare dinti - estetica dentara - Cabinet Stomatologic Timisoara - DelTa Smile - Dr Delia Tamas - Stomatolog Timisoara