Prevenție și profilaxie

Problemele dentare sunt mai ușor de prevenit decât de tratat. Din păcate chiar și cu un periaj dentar zilnic și prin folosirea aței dentare și a apei de gură este imposibil de a elimina toate resturile alimentare și bacteriile.

IGIENIZAREA PROFESIONALĂ
(Detartrajul)

Igienizarea profesională este recomandată o dată la 6 luni. Îngrijirea dinților și păstrarea sănătății lor este întotdeauna mai ieftină și mai eficientă pe termen lung!

Tartrul prezent pe suprafețele dentare afectează țesutul de susținere a dinților, a gingiei, ligamentului dar și a osului. Acestea duc la sângerare, miros neplăcut, retracție gingivală și în final mobilitate dentară.

Zonele predispuse apariției tartrului sunt fața linguala a dinților de jos, mai ales a celor frontali, fața dinspre obraz a dintilor posteriori de sus, dinții cu înghesuiri, dar mai ales zonele în care igiena dentara nu este realizată corespunzător.

Ritmul în care tartrul se depune pe dinți depinde de mulți factori, de la alimentele pe care le consumăm, până la poziția dinților, însa cu toate acestea, un factor cheie este saliva.

Tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog, prin detartraj dentar. Acesta este un procedeu ce constă în îndepărtarea depozitului de tartru prin intermediul unui aparat cu ultrasunete. Acest tratament este non-invaziv și nedureros însă sensibilitatea dinților diferă de la o persoană la alta.

Igienizarea profesională are 3 etape diferite. După realizarea detartrajului propriu zis și înlăturarea depunerilor masive de tartru cu ajutorul vibrațiilor ultrasonice, urmează o curățare a dinților cu o periuță și o pastă abrazivă la o turație foarte mare (aprox. 40.000 rotații/min), ca în final o pulbere numită „AirFlow” care conține particule foarte fine de bicarbonat, la o presiune crescută să realizeze o lustruire fină a tuturor dinților și la înlăturarea colorațiilor restante.

Această manoperă ar trebui să se realizeze înainte de orice tratament stomatologic pentru crearea unui mediu de lucru curat și fără bacterii.

Detartraj - Servicii stomatologice Timisoara

FLUORIZAREA

Fluorul este un mineral foarte important pentru dinți, care ajută la întărirea smalțului făcându-l rezistent la atacul acid și la acțiunea factorilor cariogeni. Îl putem găsi și în câteva alimente și în apa potabilă. În organismul uman este localizat în tendoane, oase și dinți sub forma de fluorat de calciu sau de fluoroapatită.

Fluorizarea este indicată mai ales copiilor între 6 si 16 ani deoarece aceasta este perioada de formare a dinților permanenți, persoanelor cu predispoziție la carii sau celor care prezintă deja obturații, restaurări dentare sau aparate ortodontice.

FLUORIZAREA este procesul prin care se aduce dinților un aport de fluor, crescând rezistența la carie, oprind din evoluție carii incipiente, diminuând sensibilitatea dentară, întărind smalțul dinților și făcându-i mai rezistenți în fața atacului carios. Se realizeaza in cabinet de 3-4 ori pe an prin aplicarea unor solutii, geluri sau lacuri care contin fluor. Fluorizarea se efectueaza doar dupa o igienizare profesionala.

Este indicat ca pacientul sa nu manance si sa nu bea timp de o ora.

SIGILAREA DINȚILOR

SIGILAREA DINȚILOR este o metodă de prevenire a cariei din șanțuri, fisuri sau fosete. Sigilarea se face atât la dinții temporari dar, mai ales la cei permanenți, în intervalul de vârstă 6 – 15 ani, eliminându-se astfel riscul unor tratamente invazive care vor afecta structura dentară pe întreaga durată a vieții.

Imediat după erupție molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria. Aceste șanțuri au un diametru mai mic decât perii periuței de dinți și sunt profunde, astfel șansele atacului carios sunt mult mai mari în ciuda unei igiene corecte si complete. Acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic și este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară.

Sigilarea este indicată dinţilor neafectaţi de procesul carios și se realizează imediat ce dinții permanenți au erupt astfel încât vor fi protejați încă de la început.

Procedura constă în umplerea șanțurilor în care se acumulează resturi alimentare, care nu pot fi înlăturate prin periaj. Aceasta manoperă are câteva etape, după cum urmează: periajul suprafeței dentare, aplicarea unei soluții de aderență, urmată de aplicarea materialului sigilant.

Dinții sigilați trebuie controlați periodic de către medic, ideal la fiecare 6 luni. Incidența cariei dentare în urma sigilării se reduce cu până la 80%.

Estetica dentara - Sigilare dentara, sigilare dinti - estetica dentara - Cabinet Stomatologic Timisoara - DelTa Smile - Dr Delia Tamas - Stomatolog Timisoara