Odontoterapie (Tratamentul cariilor)

Caria este un proces ireversibil iar netratarea la timp poate duce la pierderea dinților. Tratamentul cariilor la timp înseamnă lipsa durerii, sacrificiu dentar minim fără apariția complicațiilor și nu în ultimul rând costuri minime.

Caria dentara este cea mai frecventa afecțiune patologica care apare la om.

Tratamentul cariilor

Caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui care prin complicațiile sale reprezintă cea mai frecventă cauză de pierdere a dinților.

Cariile dentare se manifesta prin distrugerea țesuturilor dure ale dinților. Cu cât este depistată într-un stadiu mai incipient, cu atât tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. În general, simptome precum durerea la dulce sau sensibilitatea la cald și rece sunt primele semne că un dinte prezintă o leziune carioasă.

Cariile incipiente apar sub forma unor pete albe, cretoase pe suprafața dinților, indicând o zonă de demineralizare a smalțului. Aceste leziuni pot fi oprite din evoluție printr-un proces de remineralizare.  Dacă leziunea carioasă a format deja o cavitate, procesul de remineralizare nu mai este posibil, fiind nevoie de curățarea cavitații și aplicarea unei obturații.

Cariile sunt consecința procesului de fermentație acidă care apare doar unde placa dentară nu este îndepărtată, mai ales în locurile mai dificil de curățat: șanțurile de pe suprafața ocluzală și spațiile interdentare.

Evolutia unei carii depinde de mai mulți factori: forma dinților și poziția acestora, igiena orală și capacitatea salivei de a contrabalansa mediul acid din cavitatea bucală.

După ce țesuturile dentare afectate au fost îndepărtate în totalitate, dintele trebuie restaurat atât din punct de vedere estetic cât și morfologic, pentru a putea participa la procesele masticatorii.

Astfel că urmează umplerea cavității cu un material compozit. Acesta prezintă atât avantaje estetice cât și rezistență deoarece se leagă chimic de țesuturile dentare. Va fi aplicat un gel cu acid fosforic care va demineraliza smalțul astfel încât adezivul să pătrundă în iregularitățile microscopice create de acesta, întărind legătura dintre obturație și dinte. În final cavitatea va fi umplută cu materialul compozit.

Materialele compozite se aplică într-o stare moale pentru a putea fi modelate cu ușurință. Întărirea acestora se realizează cu ajutorul unei lampi cu ultraviolete, procesul numindu-se fotopolimerizare. 

Ulterior vor fi verificate punctele de contact și dacă obturația nu înalță și nu deranjează în vreun fel, urmând o finisare finală a obturației.

Odontoterapie - Dr Delia Tamas - Cabinet Stomatologic Timisoara