DelTa Smile - Dr. Delia Marcu
Odontoterapie

Odontoterapie

Tratamentul leziunilor carioase. Caria este un proces ireversibil iar netratarea la timp poate duce la pierderea dinților. Tratarea cariilor la timp înseamnă lipsa durerii, sacrificiu dentar minim fără aparitia complicațiilor și nu în ultimul rând costuri minime

Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure ale dintelui constituind prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om.

Cariile dentare se manifesta prin distrugerea tesuturilor dure ale dintilor. Cu cat este depistata mai repede, cu atat tratamentul este mai simplu si mai putin costisitor. In general, simptome precum durerea la dulce sau sensibilitatea la cald si rece sunt primele semne ca un dinte a devenit susceptibil la carii.

Cariile incipiente apar sub forma unor pete albe, cretoase pe suprafata dintilor, care indica o zona de demineralizare a smaltului. Aceste leziuni pot fi oprite din evolutie printr-un proces de remineralizare.  Daca leziunea carioasa a format deja o cavitate, procesul de remineralizare nu mai este posibil, fiind nevoie de curatarea cavitatii si aplicarea unei obturatii.

Leziunea carioasa apare ca urmare a actiunii a trei categorii de factori.

  • In primul rand factorul infectios deoarece in cavitatea bucala se afla o mare varietate de bacterii. Acestea se acumuleaza in special in locuri unde placa dentara este mai greu de indepartat: santurile de pe suprafata ocluzala si spatiile dintre dinti.
  • Factorul alimentar reprezentat de alimentele bogate in zaharuri sau carbohidrati. Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile in acizi printr-un proces numit fermentatie acida, iar daca sunt lasati in contact cu dintele pentru un timp mai indelungat, acizii vor ataca structurile dure ale dintelui provocand demineralizarea acestora, smaltul si dentina vor pierde cantitati insemnate de substante minerale, se va produce o dezintegrare, formandu-se o cavitate.
  • Calitatea si duritatea tesuturilor dentare, anumite boli sau tulburari genetice pot afecta calitatea smaltului sau dentinei crescand astfel riscul aparitiei cariilor.

 

Evolutia unei carii dentare variaza de la persoana la persoana si depinde de mai multi factori: forma dintilor si pozitia acestora, igiena orala si capacitatea salivei de a contrabalansa mediul acid din cavitatea bucala.

Odata cu trecerea timpului, obturatiile se pot uza, iar adaptarea lor poate lasa de dorit. De asemenea, lucrarile dentare pot suferi diverse modificari care permit cariilor sa se formeze sub ele (se pot descimenta, mobiliza, fractura, uza etc).

 

Dupa ce caria dentara a fost curatata in totalitate, dintele va trebui restaurat atat din punct de vedere estetic cat si morfologic, pentru a putea participa la procesele masticatorii.

Astfel ca urmeaza umplerea cavitatii cu un material compozit. Acesta prezinta atat avantaje estetice cat si rezistenta deoarece se leaga chimic de tesuturile dentare, fiind necesara indepartarea de cat mai putine tesuturi dentare sanatoase.

Va fi aplicat un gel cu acid fosforic care va demineraliza smaltul astfel incat solutia numita bonding sa patrunda in iregularitatile microscopice create de acesta, intarind legatura dintre obturatie si dinte. In final cavitatea va fi umpluta cu materialul compozit.Dintele trebuie izolat si mentinut uscat pe tot parcursul procedurii.

Materialele compozite se aplica intr-o stare moale pentru a putea fi modelate cu usurinta. Intarirea acestora se realizeaza cu ajutorul unei lampi ultraviolete, procesul numinduse fotopolimerizare.

Ulterior vor fi verificare punctele de contact si daca obturatia nu inalta si nu deranjeaza in vreun fel, urmand o finisare finala a obturatiei.

Odontoterapie - Dr Delia Tamas - Cabinet Stomatologic Timisoara