DelTa Smile - Dr. Delia Marcu
Endodonție

Endodonție

Si ceea ce nu se vede este la fel de important! Endodonția se ocupă cu tratamentul canalului radicular („scoaterea nervului”), tratarea și vindecarea bolilor pulpei dentare și a ligamentelor de susținere de la vârful rădăcinii dintelui. Atunci cand caria avanseaza pana la afectarea pulpei dentare, solutia de tratament este extirparea nervului, urmata de obturatia de canal.

Cariile dentare complicate cu pulpite ireversibile, necrozele pulpare ca urmare a unor traumatisme, carii dentare netratate sau tratamente necorespunzatoare, afectiunile periapicale respectiv extinderea infectiei dincolo de radacina, in os, conduc medicul spre realizarea tratamentului endodontic. Acest tip de tratament se poate intinde pe parcursul a 2 sau 3 sedinte, iar importanta lui este data de faptul ca poate face diferenta dintre un DINTE RECUPERAT SI FUNCTIONAL si un DINTE EXTRAS.

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca tratamentul unui astfel de dinte nu se termina odata cu finalizarea etapei endodontice ci are ca finalitate corecta realizarea unei obturatii armate cu un pivot din fibra de sticla, si realizarea unei reconstructii coronare directe din compozit fotopolimerizabil sau a unei coronae protetice realizate in laborator.

Scoaterea nervului dentar, este recomandată în câteva cazuri:

  • Este prezenta durere la presiune sau percutie, mai ales in timpul masticatiei, deoarece acest lucru inseamna o afectare a nervului si a ligamentului dentar
  • Daca dintele prezintă o sensibilitate crescută la alimente reci sau fierbinţi, sensibilitate manifestată printr-o durere acută care nu trece dupa indepartarea stimulului
  • In cazul in care dintele a prezentat in antecedente durere si este prezenta o carie mare, in contact cu camera pulpara. Intârzierea prezentării la stomatolog poate duce la ”moartea” nervului la disparitia durerii, insa deşi dintele devine asimptomatic, nu înseamnă că infectia nu continua sa se propage ducând la gangrenă pulpară sau chiar la pierderea dintelui.
  • In cazul in care se doreşte o lucrare protetică ce presupune şlefuirea masiva a dintelui
  • Există o traumă, o fractură dentară.
  • Dintele isi schimba culoarea, se innegreste
  • Prezenta unui abces dentar, gingia din jurul dintelui se umflă

Prezenta unei radiografii este obligatorie, deoarece ofera informatii despre starea tesuturilor inconjuratoare ale dintelui, despre forma si lungimea canalelor.

Tratamentul incepe cu realizarea unei anestezii dentare ca intreg procesul sa fie cat mai confortabil si lipsit de durere. Urmeaza izolarea dintelui si deschiderea acestuia astfel incat sa poata fi accesate toate canalele dintelui respectiv. Acestea se curata cu ajutorul unor ace, insa in acelasi timp se realizeza si sterilizarea acestora cu ajutorul unor solutii menite sa indeparteze microorganismele si resturile de tesut de la nivelul radacii. Dup ace a fost obtinuta forma finala, acestea se obtureaza. Obturarea presupune umplerea canalelor radiculare cu un material care sigileaza si nu perite dezvoltarea ulterioara a infectiilor

 

Endodintie - Cabinet DelTa Smile - Endodont Timisoara - Medic stomatolog Delia Tamas - Tratament de canal