Endodonție

Și ceea ce nu se vede este la fel de important! Endodonția se ocupă cu tratamentul canalului radicular („scoaterea nervului”), tratarea și vindecarea bolilor pulpei dentare și a ligamentelor de susținere de la vârful rădăcinii dintelui. Atunci când caria avansează pana la afectarea pulpei dentare, soluția de tratament este extirparea nervului, urmata de obturația de canal. Importanța tratamentului de canal este dată de faptul că poate face diferența dintre un dinte recuperat și funcțional și un dinte extras.

Tratamentul de canal

Cariile dentare complicate cu pulpite ireversibile, necrozele pulpare ca urmare a unor traumatisme, carii dentare netratate sau tratamente necorespunzătoare, afecțiunile periapicale respectiv extinderea infecției dincolo de rădăcină, în os, conduc medicul spre realizarea tratamentului endodontic. Tratamentul de canal se poate întinde pe parcursul a 1, 2 sau 3 ședințe.

Scoaterea nervului dentar, este recomandată în câteva cazuri:

  • Este prezentă durere la presiune, în timpul masticației
  • Dintele prezintă o sensibilitate crescută la alimente reci sau fierbinţi, sensibilitate manifestată printr-o durere acută care nu trece după îndepărtarea stimulului
  • În cazul în care dintele a prezentat în antecedente durere, întârzierea prezentării la stomatolog poate duce la ”moartea” nervului și la dispariția durerii, însă deşi dintele devine asimptomatic, nu înseamnă că infecția nu continuă să se propage ducând la gangrenă pulpară sau chiar la pierderea dintelui.
  • În cazul în care se doreşte o lucrare protetică ce presupune şlefuirea masivă a dintelui
  •  Există o traumă sau o fractură dentară.
  • Dintele isi schimba culoarea, se înnegrește
  • Este prezent un abces dentar

Prezența unei radiografii este obligatorie, deoarece oferă informații despre starea țesuturilor înconjurătoare ale dintelui, despre forma și lungimea canalelor.

Tratamentul începe cu realizarea unei anestezii dentare ca întreg procesul să fie cat mai confortabil și lipsit de durere. Urmează izolarea dintelui și deschiderea acestuia astfel încât să poată fi accesate toate canalele. Acestea se curăță cu ajutorul unor ace, în același timp realizându-se și sterilizarea acestora cu ajutorul unor soluții menite să îndepărteze microorganismele și resturile de țesut de la nivelul rădăcinii. După ce a fost obținută forma finală, acestea se obturează. Obturarea presupune umplerea canalelor cu un material care sigilează și nu permite reinfecția.

Tratamentul unui astfel de dinte nu se termină odată cu finalizarea etapei endodontice ci are ca finalitate corectă cimentarea unui pivot din fibră de sticlă și realizarea unei reconstrucții coronare directe din compozit sau a unei coroane protetice realizate în laborator.

Endodintie - Cabinet DelTa Smile - Endodont Timisoara - Medic stomatolog Delia Tamas - Tratament de canal