DelTa Smile - Dr. Delia Marcu
Chirurgie și Implantologie

Chirurgie și Implantologie

Implanturile dentare reprezintă cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți.

Fie ca pierdem un dinte, mai multi dinți sau chiar pe toți, implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot face minuni. Astfel, pacienții nu mai sunt nevoiți să sacrifice dinții naturali, nu se mai folosesc de proteze mobile care creează discomfort, ci pot beneficia de dinți ficși, ancorați pe implanturi, care arată și se simt la fel ca și cei naturali.

 

 

 

ETAPELE TRATAMENTULUI

  1. Consultația– are ca scop principal identificarea și diagnosticarea afecțiunilor existente. 
  • Consultația simplă – durează circa 30 de minute și include analiza radiografiei panoramice și setul de fotografii diagnostice.
  • Consultația de specialitate –include numeroase investigații, printre care și tomografia computerizată, fiind realizată de medicul specialist implantolog. Include consultul clinic, diagnosticarea, planul de tratament recomandat și planuri alternative de tratament, precum și costurile aferente planului recomandat.
  1. Analize de sange

Inserarea implantului dentar, indiferent de gradul de complexitate, reprezintă un act medical chirurgical. Este înțelept și prudent să fim precauți, având în vedere faptul că siguranța pacientului primează. Sunt multe afecțiuni care debutează și avansează fără simptomatologie. Acestea pot agrava situația în timpul operației (probleme de sângerare și coagulare) sau după operație (afecțiuni ce influențează mecanismele de integrare a implantului, imunitatea). Nu putem lua in calcul adiții și regenerări osoase fără să știm dacă organismul este capabil să susțină regenerarea. Astfel, este posibil sa fie nevoie de consult interdisciplinar – cardiolog, diabetolog, ORL, etc. În foarte puține cazuri inserarea implantului dentar este total contraindicată.

  1. Asanarea cavitatii orale

Înainte de orice procedură chirurgicală în cavitatea orală, aceasta va fi asanată de infecții carioase, parodontale sau de orice altă natură. Implantul, osul substitut și membrana sunt biomateriale sterile, iar acestea nu trebuie contaminate cu microbii patogeni din cavitatea orală. De aceea,  inainte de procedură va fi realizată igienizarea profesională, supra și subgingival, se vor curața și desființa pungile parodontale, se vor trata cariile dentare și se vor extrage dinții irecuperabili care intrețin infecții.

  1. Inserarea implantului dentar

Implantul dentar este plasat în os printr-o procedură chirurgicală nedureroasă și minim invazivă. Acesta va fi lăsat sub gingie să se ostrointegreze câteva luni, apoi va fi acoperit cu un șurub de vindecare și conformator gingival cu rol de a modela corect gingia.

  1. Lucrarea definitivă

Există mai multe tipuri de lucrări care se pot realiza pe implanturi: lucrari mobilizabile, pe care pacientul le îndepărtează în vederea igienizării și lucrări fixe, cimentate sau înșurubate, detașabile pentru control și igienizare doar de către medic.

Acestea necesită proteziști și tehnicieni pricepuți care să integreze echilibrat dinții în dinamica maxilară precum și tehnologii și materiale moderne, biocompatibile și estetice (ceramică integrală, zirconiu, metalo-ceramică), prețul variind în funcție de materialul ales.

CONTRAINDICAȚII

Contraindicațiile sunt putine la număr și vizează afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul necontrolat, afecțiuni decompensate, boli osoase sau forme de cancer.

Nu există limită de vârstă superioară deoarece implanturile dentare moderne au un design care le permite o ancorare fermă chiar și în oase maxilare cu densitate scazut. În schimb există limită de vârstă inferioară, inserarea implanturile nu se poate realiza până când nu se incheie creșterea osoasă, adică în perioada adolescenței.

Igiena orală deficitară și fumatul sunt principalii factori locali responsabili de eșecul tratamentului cu implanturi, reprezentând contraindicații majore.

 Datorită evoluției constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut foarte mult în ultimul timp. Implanturile dentare corect poziționate în țesut osos sănătos au o rata de succes de 93 – 95 % dacă și lucrarea protetică este corect executata. Lucrarea protetica pe implanturi poate avea o durată de viață chiar și de 10 – 15 ani.