Anestezia în stomatologie
Anestezia în stomatologie

Anestezia în stomatologie

Anestezia poate părea înfricoșătoare și de cele mai multe ori ai renunțat să mergi la stomatolog din cauza acestei frici. Această frică este combătută printr-o relație de încredere și colaborare între tine și medicul stomatolog. Dar și prin cunoașterea tehnicilor utilizate în tot acest proces.

Anestezia dentară este o anestezie locală, astfel încât nu implică pierderea cunoștinței. Tehnica de anestezie presupune suprimarea senzațiilor de durere, și este recomandată în special în cazul tratării unei probleme dentare mai dificilă, cum ar fi: intervenții chirurgicale, extracții, tratamente de canal, leziuni carioase profunde, etc.

În cabinetul stomatologic se practică în special anestezia de contact (spray, gel) și cea prin injecție.

Cum funcționează anestezia dentară

Anestezicele blochează transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor, prin alterarea mișcărilor ionilor de Na+ si Kîntre exteriorul și interiorul membranei celulare.

Anestezia în stomatologie

La nivelul maxilarului anestezia se face cât mai aproape de os. Osul fiind foarte poros, substanța anestezică difuzează direct până la nerv. La nivelul mandibulei osul este mult mai dens, astfel încât anestezia trebuie realizată cât mai aproape de nerv, fiind mult mai intensă, cuprinzând buza, bărbia și chiar o parte a obrazului.

Efectele anesteziei dentare diferă într-o anumită măsură, anestezia maxilarului superior are o durată mai mică decât anestezia mandibulei, datorita intensității circulației sanguine din maxilar. Durata și efectele anestezicului sunt influențate de greutatea pacientului, tipul de anestezic folosit, de concentrația acestuia, decalajul dintre PH-ul anestezicului și cel al zonei anesteziate, prezența sau absența adrenalinei ca adjuvant (adrenalina micșorează diametrul vaselor sanguine locale și durata metabolizării anestezicului crește).

Prin urmare, după finalizarea procedurii stomatologice, efectele anesteziei vor dispărea aproximativ la un interval de o oră.

Ce substanțe se folosesc pentru anestezia în stomatologie

Cele mai utilizate substante anestezice folosite in stomatologie sunt mepivacaina, articaina si lidocaina. La acestea se poate adauna adrenalina, cu rol vasoconstrictor, pentru creșterea perioadei de acțiune a substantei anestezice locale.

Recomandări înainte de anestezie

  • nu consuma cafea, băuturi ce conțin cofeina si alcool cu 12 ore înainte de intervenție;
  • mănâncă și hidratează-te bine
  • odihnește-te

Atât timp cât ești anesteziat încearcă să nu mănânci sau sa consumi alimente fierbinți pentru a nu te accidenta.

Împreună putem învinge frica de anestezie! Programează-te acum!

fb

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *