Stomatita bucală: cauze, tipuri, simptomatologie, tratament
Stomatita bucală: cauze, tipuri, simptomatologie, tratament

Stomatita bucală: cauze, tipuri, simptomatologie, tratament

Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale provocată în general de: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene. Este o afecţiune dureroasă, asociată cu inflamație, roşeaţă și sângerări.

În funcție de cauzele ce duc la apariția acestei afecțiuni, stomatita se împarte în două tipuri:

stomatita-bucala

1. Stomatita aftoasă se manifestă prin senzație de mâncărime și arsură, urmată de ulcerare, însoțită de dificultăți de deglutiție și respirație urât mirositoare, mai ales dacă igiena orală nu este corect efectuată. Nu este contagioasă și apare mai ales la copii si adolescenții între 10-20 de ani.

2. Stomatita herpetică este transmisă de virusul herpetic la persoanele imunodepresive și se manifestă prin febră, ulcerații, gingii inflamate și roșii și uneori hipersalivație, fiind foarte contagioasă.

La toate aceste simptome se adaugă și apariția unor vacuole care îngreunează masticația, care duc la deshidratare, durere, iritații, ulcerații, fiind greu de controlat medicamentos.

Cauze:

– deshidratarea mucoasei din cauza respirației orale
– probleme dentare
– traumatisme, mușcături accidentale
– leziuni provocate de aparate dentare
– sensibilitate crescută la anumite alimente: brânză, alune, oua, cafea, ciocolată, căpșuni, portocale
– afecțiuni digestive ca boala celiacă
– sistem imunitar slăbit
– deficit de vitamine: B12, acid folic, Fe și zinc
– infecții fungice cum ar fi Candida Albicans
– gingivite recurente
– radioterapiei
– mestecatul tutunului sau alte vicii

Diagnosticul se pune în urma examenului clinic atent și în urma unei anamneze detaliate. În unele cazuri poate fi necesară și efectuarea unui set de analize de laborator, mai ales dacă pacientul prezintă și febră. Există și situații speciale în care este indicată recoltarea unor probe din interiorul leziunilor, pentru determinarea bacteriei sau virusului incriminat.

Tratament

Diferă în funcție de tipul stomatitei și se bazează pe cauza care stă la baza apariției: fie o imunodeficiență, fie o igienă deficitară.

1. Tratamentul pentru stomatita herpetică constă în administrarea medicamentelor care sa combată febra și să amelioreze durerea. Trebuie întreținută o igienă riguroasă a cavității bucale, periaj de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea unei ape de gura și aplicarea unor spray-uri cu rol antiseptic, antiinflamator, antiviral și anestezic.

Hidratarea corespunzatoare ajută și ea la procesul de vindecare. În schimb trebuie evitate alimentele picante, sărate, acide. Antibioticele nu au niciun rost datorită faptului că stomatita este produsă de un virus, nu de către o bacterie, însă pot fi prescrise medicamente antivirale pentru a grăbi procesul de vindecare.

2. Tratamentul stomatitei aftoase este unul simptomatic, bazat pe soluții antiseptice pentru clătirea cavitații bucale, pe diverse geluri care formează un strat protector zonei afectate, pe spray-uri care ameliorează durerea.

În formele grave, unde apar multiple leziuni ce duc spre ulcerație, se recomandă administrarea de antibiotic local, pentru a preveni multiplele complicații.

Este recomandat de asemenea să se evite alimentele fierbinți, iuți și sărate, pentru a nu intensifica iritația. În cazurile în care sistemul imunitar este deficitar, se recomandă vitaminoterapie pentru prevenirea recidivelor.

Complicațiile stomatitei

– deshidratare, datorită lipsei aportului de apă și alte lichide din cauza durerii

– febră de până la 40 de grade Celsius
– scădere în greutate, datorită lipsei aportului alimentar din cauza durerii
– inflamația gingiilor

Remedii naturiste

-Ceaiul de mușețel are rol antiseptic

-uleiul de cuișoare are rol calmant și ameliorează disconfortul

uleiul de cocos are rol antiviral

mierea de albine are rol cicatrizant și grăbește procesul de vindecare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *