Tratamentele stomatologice în sarcină
Tratamentele stomatologice în sarcină

Tratamentele stomatologice în sarcină

Nu amâna controalele stomatologice doar pentru că ești însărcinată. În sarcină, tratamentele stomatologice se pot efectua în condiții normale, însă medicul stomatolog trebuie să fie informat despre istoricul obstetrical și medical.         

Evită pe cât posibil programările de dimineață deoarece poți avea o senzație de greață accentuată și pe cât posibil încearcă să mergi la toaletă înainte, astfel încât timpul alocat tratamentului să nu fie întrerupt și ședința să fie cât mai eficientă și scurtă.

Pe scaunul stomatologic așează-te într-o poziție semișezândă cu o pernă așezată sub șoldul drept evitându-se astfel compresia vaselor sanguine de către făt.

INAINTE de a sarcina, este recomandat un examen complet, o igienizare profesională și tratamentul tuturor leziunilor carioase.

Problemele stomatologice cele mai frecvente la gravide sunt

  • Gingivita de sarcină
  • Granulomul de sarcină (epulis gravidarum)
  • Cariile și eroziunile dentare

Gingivita de sarcină

Este cea mai frecventă afecțiune, fiind cauzată în special de modificările hormonale și circulatorii ca urmare a nivelului crescut de hormoni (estrogen).  Afecțiunea apare cel mai des în trimestrul II de sarcină și se manifesta prin inflamația și sângerarea gingiilor. Aceasta se poate preveni printr-o igiena orala corectă, folosind ața dentară și apa de gură.

Granulomul de sarcină (epulis gravidarum)

Este o formațiune tumorală, de culoare violet-albăstruie, cu diametrul de aproximativ 2 cm, localizată de cele mai multe ori în zona frontală a maxilarului superior, la nivelul papilelor interdentare. Acesta prezintă tendință crescută la sângerare. Apare la aproximativ 5% din femeile însărcinate, de obicei pe fondul unei gingivite deja existente. Tratamentul constă în detartrajul zonei afectate si excizia formațiunii, însă poate involua după naștere de la sine.

Cariile și eroziunile dentare  

Structura minerală a dinților NU se modifică în sarcină, însă cariile și eroziunile apar mai des datorită unor factori favorizanți. Modificările hormonale determină o salivă mai acida, care favorizează depunerea plăcii bacteriene și un atac acid mai puternic decât în mod normal. De asemenea, refluxul si voma repetate deteriorează smalțul și cresc riscul de carii prin aciditatea din cavitatea bucală.

NU îți peria dinții imediat dupa reflux. Deși dintii sunt acoperiți cu acid gastric, acțiunea periuței poate zgâria smalțul. Clătește bine cu apă plată, apoi cu apă de gură, și reia periajul la o ora după acest proces.

Senzația de greață din timpul perierii dinților poate fi evitată folosind o periuță de dinți cu capul mic si peri moi, cum sunt cele pentru copii. Nu te grăbi, periază dinții cu mișcări lente și folosește o pastă cu gust plăcut, nu foarte mentolată. Schimbă periuța o data la 3 luni!

sarcină - tratament stomatologic

Radiografiile dentare în sarcină

NU sunt contraindicate, însă trebuie luate măsuri suplimentare de protecție (purtarea șorțului cu plumb și expunerea strict a zonei interesate) mai ales în trimestrul I de sarcină, moment când are loc organogeneza care poate fi influențată de efectele teratogene ale radiațiilor Roentgen.

Dozele de radiație mai mici de 5-10 rad nu au efect teratogen (nu au efect negativ asupra fătului). O radiografie retroalveolară necesită 0.01 milirad de radiație, de 40 de ori mai puțin decât nivelul periculos. De exemplu, expunerea fătului când mama poartă șort cu plumb este de aproximativ 0.0001 cGy, pe când radiația la care este expus fătul zilnic din cauza radiațiilor cosmice este de 0.004 cGy.

Anestezia în sarcină

Toate anestezicele folosite nu trebuie să conțină vasoconstrictor (adrenalină) deoarece determină contracții ce pot dăuna fătului sau pot să provoace avort sau naștere spontană.

Evită pe cat posibil DULCIURILE, CARBOHIDRAȚII si ALIMENTELE LIPICIOASE deoarece acestea cresc riscul de carie.

Menține o dietă bogată in VITAMINA C, B12 și CALCIU, pentru a ajuta la dezvoltarea sănătoasă a dinților copilului. Dacă nu ai un aport suficient în dieta zilnică, copilul va începe să ia din depozitele tale: oase și dinți. În medie, o femeie gravida are nevoie cam de 1100 mg de calciu pe zi.

Programează o consultație stomatologică imediat după naștere!

Este recomandată înlocuirea obturațiilor de amalgam deoarece mercurul din ele poate ajunge în laptele matern. în perioada alăptării trebuie evitate anesteziile. Daca sunt necesare, laptele colectat după efectuarea anesteziei se extrage artificial și se aruncă, iar prima alăptare se va face dupa minim 4 ore de la anestezie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *