Radiografiile dentare sunt indispensabile medicului stomatolog în stabilirea unui diagnostic corect și complet și al unui plan de tratament individualizat. Acestea ajută medicul să vizualizeze diferite afecțiuni ale dinților și țesuturilor înconjurătoare care nu pot fi văzute la un examen clinic obișnuit. În plus, pot fi descoperite și tratate anumite probleme dentare din timp.

Când sunt necesare radiografiile dentare?

  • Stabilirea planului de tratament în momentul primei consultații
  • Preventiv – diagnosticarea precoce a diverselor afecțiuni orale: carii, parodontoză, infecții, tumori, chisturi
  • Verificarea anumitor tratamente: tratament endodontic, inserarea implanturilor, etc

Radiografiile retroalveolare

Pe acestea medicul observă detalii ale dinților necesare pentru tratamente dentare eficiente.

radiografiile dentare
radiografie retroalveolară

Sunt utilizate mai ales în: urgențe, tratamente endodontice, carii profunde sau interdentare, carii secundare sub obturații existente. chisturi radiculare și granuloame, rezorbții osoase sau infecții ale dinților, fracturi radiculare.

Radiografiile panoramice

Se folosesc cu precădere în stabilirea planului de tratament. Acestea relevă o imagine de ansamblu a aparatului dentomaxilar și oferă date importante cum ar fi numărul, poziția, structura dinților erupți sau neerupți și a rădăcinilor dinților, relația dinților cu structurile de susținere și de vecinătate: sinus maxilar, canal mandibular, formațiuni patologice prezente în interiorul oaselor maxilare, resturi radiculare, resorbții osoase, starea parodonțiului, eventualele fracturi maxilare sau mandibulare.

radiografiile dentare
radiografie panoramică

Nu de puține ori, cu ocazia efectuării unei radiografii panoramice, se depistează situații neprevăzute precum: carii secundare, recidivante, tratamente de canal incorecte, resturi radiculare sub lucrări protetice, chisturi, dinţi incluşi, parodontite apicale, atrofii osoase verticale şi orizontale, anodonții ( lipsa unor muguri dentari), etc.

Datorită acestor lucruri, radiografiile dentare reprezintă un important instrument de diagnostic. Atât în evaluarea inițială cât și în timpul tratamentului și în evaluarea rezultatelor finale.

În radiologia dentară, dozele de radiații sunt foarte mici. Aparatele moderne sunt dotate cu senzori ultrasensibili, iar expunerea nu este continuă ci în impulsuri, astfel încât aceasta este minimă. Doza primită la o radiologie panoramică este echivalentă cu doza absorbită într-o zi din radiația de fond (din mediul înconjurător).

Lista centrelor de radiologie din Timișoara:

Dentavis

Wittemberger

CBCT


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *